Εισαγ. στον Προγραμματισμό – Εργ.

Σε αυτή τη σελίδα θα βρείτε πληροφορίες για το εργαστηριακό μέρος του μαθήματος, όπως ύλη, πληροφορίες για τις εξετάσεις κλπ, και πιο συγκεκριμένα για την εργαστηριακή ομάδα της Τετάρτης (15.00-17.00). Τα υπόλοιπα εργαστηριακά τμήματα έχει αναλάβει ο κ. Δημητρακάκης, ενώ η θεωρία του μαθήματος διδάσκεται από τον κ. Καμπερίδη. Bοηθός του εργαστηρίου είναι ο Ανδρέας Μυριούνης, τον οποίο μπορείτε να βρίσκετε στο … (θα πρέπει να αντικαταστήσετε το _at_ με το @).

Το διανεμόμενο Βιβλίο –το οποίο καλό είναι να προμηθευτείτε– είναι αυτό που αναφέρεται στην ιστοσελίδα του μαθήματος.

Εργαστηριακό εγχειρίδιο δεν υπάρχει, αλλά θα ανεβάζω ό,τι έχουμε κάνει στο εκάστοτε εργαστήριο σε αυτή τη σελίδα. Προσοχή: Δεν πρόκειται για οργανωμένο εργαστηριακό οδηγό, αλλά για πρόχειρες σημειώσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν περισσότερο ως υπενθύμιση…!

Στο εργαστήριο θα ασχοληθούμε με το πρόγραμμα της QBasic, που μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ: QBasic

[ΥΛΗ]

Η ΥΛΗ, έτσι όπως διαμορφώνεται από μάθημα σε μάθημα είναι η εξής:

1ο Μάθημα, 10.10.12
Εισαγωγή στη δομή των φακέλων στα windows. Μιλήσαμε για τη δομή των φακέλων στα windows, αρχεία (renaming, copying, cutting, properties, extensions), διευθύνσεις (path), LAN shared folder στο εργαστήριο, συμπίεση (zipping) αρχείων–>email/yousendit

2ο Μάθημα, 17.10.12
Ασχοληθήκαμε με τα βασικά της γλώσσας προγραμματισμού QBasic (δήλωση μεταβλητών, εκχώρηση τιμών, εκτύπωση, εντολές εισόδου από τον χρήστη), τα οποία θα βρείτε εδώ. Επίσης, ξεκινήσαμε τους ελέγχους ροής (if statements), χωρίς τις εμφωλευμένες και μπορείτε να δείτε την ύλη εδώ.

3ο Μάθημα, 24.10.12
Προχωρήσαμε στις ασκήσεις με τους ελέγχους ροής και επίσης είδαμε εμφωλευμένες περιπτώσεις (έλεγχο ροής μέσα σε έλεγχο ροής), καθώς και συνδυασμό λογικών συνθηκών. Καταρχήν κάναμε μια απλή άσκηση όπου ελέγχαμε αν η τιμή που έδινε ο χρήστης ήταν στην περιοχή [3,5] ή αν ήταν κάτω από 3 ή αν ήταν πάνω από 5. Τη λύση της μπορείτε να την κατεβάσετε από εδώ. Στη συνέχεια κάναμε την πρώτη από την παρακάτω σειρά ασκήσεων, τη λύση της οποίας μπορείτε να δείτε εδώ. Στο επόμενο μάθημα θα κάνουμε και τις υπόλοιπες.

4ο Μάθημα, 31.10.12
Ασχοληθήκαμε με την άσκηση του τυχερού παιχνιδιού, την εκφώνηση της οποίας μπορείτε να βρείτε εδώ μπορείτε να δείτε την ακριβή εκφώνηση της δεύτερης άσκησης και τη λύση της εδώ. Στη συνέχεια κάναμε τη δεύτερη από την προηγούμενη σειρά ασκήσεων, τη λύση της οποίας μπορείτε να βρείτε εδώ. Η άσκηση 3 της ίδιας σειράς ασκήσεων δόθηκε για το σπίτι και θα πρέπει να παραδοθεί την επόμενη φορά.

5ο Μάθημα, 07.11.12
Συνεχίσαμε με τις εντολές ελέγχου ροής, αυτή τη φορά με την εντολή select case, τη σύνταξη της οποίας μπορείτε να δείτε εδώ. Υλοποιήσαμε την ίδια σειρά ασκήσεων του προηγούμενου μαθήματος με select case. Μπορείτε να βρείτε τις λύσεις των δύο πρώτων ασκήσεων εδώ: 1, 2

6ο Μάθημα, 14.11.12
Σήμερα ασχοληθήκαμε με τις εντολές επανάληψης FOR, της οποίας τη σύνταξη μπορείτε να βρείτε εδώ. Για εξάσκηση σας αναρτώ εδώ μια σειρά 11 ασκήσεων. Προλάβαμε τις πρώτες 6 ασκήσεις, των οποίων τις λύσεις μπορείτε να δείτε εδώ.

7ο Μάθημα, 21.11.12
Συνεχίσαμε με την επίλυση των υπολοίπων ασκήσεων της προηγούμενης σειράς, τη λύση των οποίων μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ.

8ο Μάθημα, 28.11.12
Σήμερα ασχοληθήκαμε με τους βρόχους επανάληψης DO WHILE/UNTIL, τη σύνταξη των οποίων μπορείτε να δείτε εδώ. Ασχοληθήκαμε με τις 3 πρώτες ασκήσεις μιας σειράς ασκήσεων, που μπορείτε να δείτε εδώ. Μπορείτε να δείτε τις λύσεις εδώ. Όποιος θέλει, μπορεί επίσης να κοιτάξει την εξής άσκηση, η οποία μπορεί να επιλυθεί με βρόχο for, σύμφωνα με αυτά που είδαμε στο προηγούμενο μάθημα.

9ο Μάθημα, 05.12.12
Συνεχίσαμε με τις υπόλοιπες ασκήσεις σε do while/until βρόχους επανάληψεις. Συγκεκριμένα, κάναμε τις ασκήσεις 4-5 της προηγούμενης σειράς ασκήσεων, των οποίων τις λύσεις μπορείτε να βρείτε εδώ.

10ο Μάθημα, 12.12.12
Στο σημερινό μάθημα λύσαμε την 6η άσκηση (που είχατε για το σπίτι…) της προηγούμενης σειράς ασκήσεων με βρόχους επανάληψης WHILE και μπορείτε να την κατεβάσετε 6. Στη συνέχεια μπήκαμε στους πίνακες (μονοδιάστατους για την ώρα), των οποίων τη σύνταξη μπορείτε να βρείτε εδώ και κάναμε 2 ασκήσεις από τις εξής, τις λύσεις των οποίων μπορείτε να δείτε εδώ.

11ο Μάθημα, 19.12.12
Συνεχίσαμε με τις υπόλοιπες ασκήσεις πινάκων. Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε τις λύσεις τους.

12ο Μάθημα, 12.01.13
Νέα σειρά ασκήσεων πάνω σε πίνακες, τις εκφωνήσεις των οποίων μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ και τις λύσεις από εδώ.

[ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ]
Δυστυχώς για την ώρα δεν μας έχει δοθεί.

[ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ]

Σχολιάστε